Färs

Drömfärs

¾ kg kalvfärs
¼ kg fläskfärs
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
50-100 g bayonneskinka
1-2 tsk salt
1/3 tsk vitpeppar
½-1 tsk salvia eller rosmarin
ca 2 dl kallt vatten, helst vichyvatten
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Gratinering:

3-4 tomater
ca 100 g ost av schweizertyp

Låt skorpmjölet få svälla i mjölken i en rymlig bunke. Lägg i färs, finstrimlad skinka, kryddor och det hela ägget och arbeta färsen kraftigt. Späd med vatten och rör i äggulorna en i sänder och sist grädden i en smal stråle. Färsen ska vara lite lösare än till köttbullar - späd något mer, om det behövs. Stek ett litet prov för avsmakning och krydda mer, om ni tycker. Bred ut färsen i smord gratängform och ställ in den i 225 ºC varm ugn cirka en halvtimme. Täck med skivade tomater och riven ost och stek färsen färdig i 250 ºC ytterligare cirka 20 minuter.

Servera drömfärsen med sallad, spenat eller haricots verts och kokt eller råstekt potatis.