Fågel

Sportlovsgryta

8 personer

2 kycklingar (à 1,2-1,5 kg) färska eller djupfrysta och tinade eller motsvarande mängd kycklingdelar
2 msk olja, margarin eller smör
2-3 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin eller ½ msk torkad
2-3 färska salviablad eller 1 tsk torkad
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1-2 dl vitt torrt vin eller buljong (tärning)
1 burk hela tomater (400 g)

Skölj kycklingarna väl ut- och invändigt. Dela dem i portionsbitar, 8-10 per fågel. Torka dem väl med hushållspapper.

Värm en stekpanna med olja eller matfett på medelvärme och bryn därefter kycklingbitarna i omgångar. Bitarna skall ha ljust brun färg på alla sidor.

Lägg över dem i en stor gryta. Salta, peppra och strö på örtkryddor, smulat lagerblad och krossad vitlök. Ställ grytan på värmen och späd med en del av vinet eller buljong samt de grovt hackade burktomaterna med sitt spad.

Sjud kycklingen med locket på glänt 40-45 minuter. Vänd om innehållet ett par gånger. Späd om det ser allt för torrt ut med mer vin eller buljong. Smaka av väl.

Bjud grytan med kokt ris, pasta eller bara bröd och sallad.

(Kycklingrätter)