Fågel
Provensalsk kycklingpanna
4 personer
8 medelstora potatisar
2 fänkålsstånd
1 ½ dl hönsbuljong
1 färsk kyckling, drygt 1 kg
2 msk färskpressad citronsaft
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
¾ tsk stött rosmarin
2 msk olja, gärna olivolja
½ msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 gul paprika
Garnering:
4-5 vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 200 ºC. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Smörj en liten långpanna eller annan ugnssäker form och bred ut potatisen. Ansa fänkålsstånden och dela varje på längden i 6 klyftor. Lägg klyftorna på potatisen. Häll över buljongen. Täck pannan med lock eller folie och sätt in i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
Stycka kycklingen i 6-8 bitar. Pensla kycklingbitarna med citronsaft, överbliven saft kan senare droppas över potatisen. Blanda salt, peppar och rosmarin, pudra drygt hälften runt kycklingbitarna. Ta ut pannan när de 25 minuterna gått. För fänkålsklyftorna åt sidan och lägg kycklingen på potatisen. Strö över resten av saltblandningen.
Blanda olja, soja och vitlök. Pensla kycklingbitarna på ovansidan och droppa resten över fänkål och potatis. Sätt in pannan i nedre delen av ugnen, nu skall det inte längre vara något lock på pannan.
Skär paprikorna på längden i ganska breda bitar och skrapa bort eventuella kärnor. När kycklingen stått inne i ugnen i 5 minuter läggs paprikan dit. Fortsätt sedan att steka i ytterligare 30-35 minuter. Prova med en sticka att kycklingen är klar.
Skala vitlöksklyftorna och skär dem tvärs över i tunna skivor. Rosta skivorna under omrörning i het lätt oljad stekpanna tills de blivit ljusbruna. Strö dem över den färdiga kycklingrätten.
(DN: Astrid Nilson)