Fågel
Provensalsk kycklinggryta
4-5 personer
1 kyckling (1-1,5 kg) färsk eller djupfryst tinad eller motsvarande mängd kycklingdelar
1-2 auberginer (ca 500 g)
2-3 msk olivolja, margarin eller smör
1-2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl vitt torrt vin
1-2 msk vetemjöl
1 burk hela tomater (400 g)
hackad persilja
Dela kycklingen i 6-8 bitar. Skölj och torka dem väl.
Skölj och skiva auberginen. Lägg skivorna på ett skärbräde och strö en del av saltet över.
Värm en stekpanna med olja eller matfett på medelvärme. Bryn kycklingdelarna till vacker färg i en del av fettet. Lägg över dem i en gryta eller traktörpanna. Salta, krydda och häll på vinet. Bräsera under lock cirka 20 minuter.
Skölj under tiden hastigt av auberginskivorna med kallt vatten eller torka av fukten med hushållspapper. Vänd dem i vetemjöl och bryn dem lätt i stekpannan i resten av fettet.
Ta upp tomaterna ur burken, dela dem i halvor och varva med auberginskivorna ovanpå kycklingbitarna. Häll över spadet och koka, bräsera, ytterligare 10 minuter. Skaka grytan ett par gånger så den inte bränner vid. Koka utan lock de sista minuterna om det ser väl tunt ut. Smaka av, strö persilja över och servera.
Bjud gott bröd till. Kokt ris, pasta eller potatis passar också bra.
(Kycklingrätter)