Fågel

Kycklingfilé med chili

4 personer

En spännande bjudrätt. Otroligt läcker och färgrann och mycket lätt att göra. Allt kan skäras i god tid (exempelvis på morgonen). Då tar det inte många minuter att laga middagsmaten även om man kommer hem samtidigt med gästerna.

4 kycklingfiléer (eller lövbiff)
2-3 vitlöksklyftor
½ dl soja
½ dl olja
1 chilipepparpung
ev. citronpeppar
2 gula lökar
2 morötter
1 broccoli
10 färska champinjoner
salladslök eller 1 purjolök
några msk mango-chutney
ev. kajennpeppar

Strimla köttet och lägg det i en skål. Marinera det i pressad vitlök, soja, olja, skivad färsk chilipepparpung (pepparpungen är mycket stark så ta på gummihandskar) och gärna också lite citronpeppar. Låt dra medan grönsakerna skärs.

Skär löken i klyftor, morötterna och broccolistjälkarna i smala stavar, men inte alltför fina bitar. Spara broccoliblommorna. Skär de färska champinjonerna i fjärdedelar, salladslöken i cirka 3 cm bitar (eller purjolök i smala långa strimlor).

Ta upp (och kasta) chilibitarna som nu gjort sitt. Fräs lök och kött i lite olja på stark värme, gärna i en wok-panna. Lägg efter någon eller ett par minuter i en grönsak i taget. Vänd om varsamt mellan varje. Först löken, så moroten, salladslöken eller purjon och broccolistjälkarna. Sist svampen och broccoliblommorna.

Sedan tar det bara 4-5 minuter att få rätten klar! Låt koka under lock – grönsakerna brukar ge saftighet nog. Smaka av med lite soja, mango-chutney, kanske lite kajennpeppar för riktiga kryddvänner. Servera med ris.

(Annas mat – Stora kokboken)