Fågel

Kyckling i löksås (Murghi rasedar)

4-6 personer

drygt 1 kg kyckling
5 medelstora gula lökar
4 cm färsk ingefära
6 vitlöksklyftor
7 msk vegetabilisk olja
1 msk mald koriander
1 msk mald spiskummin
½ tsk gurkmeja
¼-½ tsk kajennpeppar
4 msk naturell yoghurt
5 dl vatten
4-5 tomater (eller 1 burk tomater)
2 tsk salt
½ tsk garam masala
1 msk finhackad färsk koriander eller persilja

Hacka hälften av löken grovt, resten skärs först en gång på längden sedan tvärs över i tunna skivor. Hacka den färska ingefäran grovt. Blanda grovhackad lök, ingefära och vitlök i mixer eller matberedare. Flå kycklingen och dela den i munsbitar. Skala och hacka tomaterna.

Hetta upp oljan i en vid och djup gryta eller stekpanna och lägg i den skivade löken. Stek under omrörning tills löken är djupt rödbrun. Ta upp den med hålslev (pressa ur så mycket olja som möjligt) och ställ åt sidan.

Ta stekpannan av plattan, lägg i blandningen från mixern och stek den sedan under omrörning 3-4 minuter. Krydda med koriander, spiskummin, gurkmeja och kajennpeppar och rör om. Tillsätt 1 msk yoghurt och rör cirka en halv minut tills den har absorberats av såsen. Tillsätt all yoghurt på detta sätt det vill säga en msk i taget. Lägg i kycklingbitarna och rör någon minut.

Häll i vattnet, tomaterna och saltet och låt koka under lock på svag värme i 20 minuter.

Tillsätt garam masala och den stekta löken, blanda väl och låt koka utan lock 7-8 minuter. eller tills såsen tjocknar. Skeda bort överflödigt fett och servera med finhackad färsk koriander över.

Kycklingen äts med ris och morots- och löksallad.

(Madhur Jaffrey: Indisk mat)