Fågel

Kyckling à la Marengo

4 personer

1 färsk eller djupfryst kyckling, ca 1 kg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3-4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl buljong
1 knippe persilja
1-2 kvistar timjan eller 1 lagerblad
300 g färska champinjoner

Skölj den färska kycklingen. Eller tina den djupfrysta lätt. Dela kycklingen i portionsbitar. Torka noga av dem.

Blanda salt, peppar och vetemjöl. Vänd kycklingbitarna i blandningen. Bryn dem i lite matfett i en stekgryta.

Skala och hacka löken. Pressa vitlöksklyftan. Tillsätt löken och låt den fräsa med i grytan.

Späd med tomatpuré, vitt vin och buljong. Hacka persiljan grovt och tillsätt den, samt timjan eller lagerblad.

Låt grytan sjuda på svag värme under lock i cirka 35 minuter eller tills kycklingen känns mör. Pröva med en sticka.

Skölj och ansa under tiden champinjonerna. Fräs dem i lite matfett. Tillsätt dem när cirka 10 minuter återstår av stektiden.

Låt allt sjuda färdigt och smaka av med mera kryddor om så behövs.

Servera grytan med vitt bröd eller kokt ris.

(Mina bästa recept)