Fågel

Kokt höna med currysås

4 personer

1 höna
1 ½ tsk salt/liter vatten
1 lagerblad
8-10 vitpepparkorn
1 gul lök eller 1 bit purjolök
1 morot
ev. några persiljekvistar

Currysås:

1 ½ msk smör eller margarin
2 tsk curry
2 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
½ dl grädde
ev. salt, peppar

Skölj hönan i kallt vatten och lägg den med bröstet nedåt i en stor gryta (4 l). Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker. Tillsätt salt. Låt det koka upp. Skumma.

Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn, gul lök eller purjolök, morot i bitar och eventuellt några persiljekvistar. Koka under lock på svag värme tills köttet känns mört och lårbenet går lätt att lossa. Koktid cirka 2 timmar.

Tag upp den kokta hönan. Tag bort skinnet. Skär loss köttet från benen. Sila buljongen och använd den till sås.

Såsen: Fräs smör eller margarin och curry i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör om. Späd med hönsbuljong, lite i taget, under omrörning. Låt koka 3 minuter. Tillsätt grädde. Smaksätt eventuellt med salt och peppar.

Servera den kokta hönan med såsen, ris och ärtor.