Kryddor
Currypulver
140 gram
Currypulver är inte en indisk smaksättning, utan en europeisk lösning på den förargliga frågan om hur man skulle kunna åstadkomma en curryrätt på enklast möjliga sätt utan att behöva använda mortel. Men detta behövs inte längre eftersom vi har tillgång till tekniska hjälpmedel som handmixer, matberedare eller – bäst av allt – små elektriska kryddkvarnar eller kaffekvarnar. (De hårdaste kryddorna, som bockhornsklöver, kräver dock fortfarande mortel.) Nu kan vi blanda till våra egna kryddor på några sekunder, så det finns ingen ursäkt längre för den gamla burk med smaklöst currypulver som så många av oss har stående i kryddhyllan.
25 g korianderfrö
15 g spiskumminfrö (helst svart)
5 g frön av svartsenap
5 g svartpepparkorn
15 g bockhornsklöver, helt frö eller malt
6 kardemummakapslar
25 g mald gurkmeja
15 g chilipulver
5 g mald ingefära
ev. kryddnejlika
ev. kanel
ev. curryblad
Rosta alla hela frön och kardemummakapslarna i en tjockbottnad stekpanna över måttlig värme i 4 minuter och skaka pannan då och då. Låt dem svalna. Skala kardemummakapslarna och stöt alla frön tillsammans i en mortel. (Om man inte har en bra mortel bör man köpa bockhornsklövern mald och mala resten i elektrisk krydd- eller kaffekvarn.) Blanda alla de malda eller stötta kryddorna, lägg dem i en burk och försegla med lock. Låt burken stå mörkt.
Tips: Om man vill kan man tillsätta kryddnejlika, kanel och curryblad.
(Prismas stora bok om kryddor)