Marmelad

Rabarbermarmelad

Härligt sötsyrlig marmelad där ingefäran ger fin smakbrytning. God på scones och rostat bröd. Står sig länge, länge om den förvaras svalt. Ger 2 burkar à 1/2 l.

2 liter rabarber i småbitar (drygt 1 kilo)
1-2 citroner
5-6 cm färsk ingefära
12 dl socker

Tvätta citronerna noga, halvera dem och skär i tunna skivor.

Skala ingefärsroten, skär den i små tärningar.

Varva rabarber, citroner, ingefära och socker i en gryta, låt stå över natten att safta sig.

Hetta upp långsamt och låt småkoka 15-20 minuter tills rabarbern mosar sig.

Koka på något högre värme ytterligare 30-40 minuter tills den blir lite klibbig. Rör om så att det inte bränner fast.

Häll marmeladen på rena varma burkar, sätt på lock genast.

(DN: Sölvi Vatn)