Marmelad
Rabarbermarmelad
Härligt sötsyrlig marmelad där ingefäran ger fin smakbrytning. God på scones och rostat bröd. Står sig länge, länge om den förvaras svalt. Ger 2 burkar à 1/2 l.
2 liter rabarber i småbitar (drygt 1 kilo)
1-2 citroner
5-6 cm färsk ingefära
12 dl socker
Tvätta citronerna noga, halvera dem och skär i tunna skivor.
Skala ingefärsroten, skär den i små tärningar.
Varva rabarber, citroner, ingefära och socker i en gryta, låt stå över natten att safta sig.
Hetta upp långsamt och låt småkoka 15-20 minuter tills rabarbern mosar sig.
Koka på något högre värme ytterligare 30-40 minuter tills den blir lite klibbig. Rör om så att det inte bränner fast.
Häll marmeladen på rena varma burkar, sätt på lock genast.
(DN: Sölvi Vatn)