Sylt och mos
Passerat äppelmos
3 kg syrliga äpplen
3-5 dl vatten
5 dl socker/kg fruktmassa
1 rågat krm askorbinsyra/kg fruktmassa
1 rågat krm bensoat/kg fruktmassa
Skölj äpplena och ta bort skaft och blomfnas. Skär äpplena i småbitar och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och koka frukten mjuk under lock på svag värme. Rör i bottnen då och då så att det inte bränner fast.
Passera äpplena i passervagga eller maskin med passertillsats. Gör detta medan frukten är varm så går det lätt.
Väg det passerade moset. Koka upp det och tillsätt sockret. Sjud under omrörning tills sockret löst sig och låt koka 10 minuter. Rör ut askorbinsyran och bensoatet i lite av det heta moset och tillsätt blandningen. Rör om väl. Fyll moset på varma, väl rengjorda burkar och tillslut dem.
Vill man ha ett mindre sött mos kan man minska sockertillsatsen (bara röra i efter smak, till exempel 2-3 dl socker/kg fruktmassa), utesluta bensoatet och hermetisera eller djupfrysa moset.