Sylt och mos

Nyponmos

Moset kan användas till soppa eller ätas med fil och müsli. Moset är också gott som marmelad. Det kan även spädas till en sås som är god till glass eller ostkaka. Lite mos utrört i hett vatten blir en härlig dryck.

2 liter (ca 1 kg) färska nypon
5-6 dl vatten
1-2 dl socker per liter passerat mos

Skölj och snoppa nyponen, rensa bort eventuellt skadade nypon. Stora trädgårdsnypon kan eventuellt klyvas och kärnas ur med en liten sked.

Lägg dem i en gryta. Fyll på med vatten och koka under lock tills nyponen är mjuka, 35-40 minuter. Häll av spadet och spara det.

Passera nyponen i en köksmaskin med passertillsats eller i en passervagga. Mindre mängder nypon kan passeras i sil, det vill säga tryckas genom silen med baksidan av en sked. När nyponen passeras genom sil eller passervagga är det svårt att få ur allt fruktköttet på en gång, kärnorna tar emot. Blanda resterna med det avhällda spadet och passera ytterligare en gång. Upprepa eventuellt en tredje gång. Blanda då först kärnor och kvarvarande fruktkött med ett par dl hett vatten.

Väl urkärnade och sköljda nypon kan finfördelas i mixer eller matberedare, monterad med stålkniv, men om kärnor finns kvar kommer de med i moset.

Blanda moset med socker efter smak och låt det svalna. Frys in moset i lämliga portioner. I kylskåp håller sig moset cirka en vecka. I frysen till nästa nyponsäsong.