Saft

Fläderbärssaft

ca 1 ¼ liter

Fläderbärssaft har en alldeles egen smak. Den är mild med en arom som har inslag av såväl hallon som svarta vinbär.

Eftersom fläderbärssaften innehåller mindre syra än annan saft, blir den inte lika koncentrerad. Späd därför saften med mellan två och tre delar vatten.

Observera att bären ska vara riktigt svarta när de plockas och hänga ner i tunga klasar. Om saften ska lagras endast någon månad i kylskåp kan mängden socker minskas till 4 dl per liter avrunnen saft. Samma sak om saften förvaras i frysen.

3 rågade liter fläderbär med lite av stjälkarna kvar, ca 1,5 kg
4 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
ev. 1 krm bensoat per liter avrunnen saft

Rensa och skölj bären. Klipp bort de grova stjälkarna från bärklasarna så att det blir små klasar. Mät eller väg dessa. Koka upp vattnet i en stor gryta och lägg i bären. Koka sakta under lock i cirka 10 minuter. Tryck gärna bären mot grytans kant, så att de krossas.

Häll bären i en silställning och låt saften självrinna i 30 minuter. Mät upp den och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Koka upp saften, rör ner sockret lite i sänder, koka upp saften på nytt.

Ställ saften åt sidan i 3-4 minuter, därefter kan den skummas. Eventuellt konserveringsmedel rörs ut i lite av saften, innan det blandas ner i grytan. Saften ska därefter inte koka.

(DN)