Frukt och bär

Saffranspäron

8 hårda päron (inte för mogna)
½ liter vatten
2 dl socker eller ½ dl socker och 1 dl honung
½ g (1 kuvert) saffran
1 sockerbit
1 kanelstång

Koka en lag av vattnet, sockret och honungen, låt lagen koka kraftigt, cirka 5 minuter.

Stöt saffranet i mortel med sockerbiten. Blanda i lagen.

Skala päronen, men behåll helst skaften. Skär av en liten bit i botten av varje päron, så står frukten stadigare.

Ställ eller lägg päronen trångt i en kastrull, slå försiktigt över sockerlagen. Lägg i kanelstångsbiten och sjud det hela på mycket svag värme i 25-40 minuter. Päronen ska bli helt mjuka men får inte koka sönder.

Låt päronen svalna i lagen. De kan lagas ett par dagar i förväg eller på höstkanten och läggas i frysen.

Servera gärna saffranspäronen med hallonsås, en klick crème fraiche eller med lite lösvispad grädde.