Paj

Rabarberpaj

Degen:

200 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk bakpulver
knappt 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

600 g rabarber
1 dl socker
knappt 2 msk potatismjöl

Smält smöret (svag värme!) till pajdegen och låt det svalna av. Skär under tiden rabarbern i bitar. Ställ åt sidan.

Blanda vetemjöl, den första mängden socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Rör om, häll i det smälta smöret och arbeta ihop degen.

Tumma (genast - degen ska helst inte vänta eftersom den innehåller bakpulver) ut ungefär 2/3 av degen i en pajform och strö över potatismjölet (som sedan fångar upp vätska från rabarberbitarna så att den färdiga pajen inte blir så blöt i botten).

Lägg på 2-3 lager rabarberbitar varvade med socker ovanpå degen. Smula sedan resten av degen över rabarberbitarna. Grädda pajen i knappt 200 ºC ugnsvärme 30-40 minuter. Den bör vara riktigt välgräddad, den blir godare då.

(DN: Anna Bergenström)