Paj

Blåbärspaj

3 ½ dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
3-4 msk vatten
1 liter blåbär
½-1 dl socker
(1 msk potatismjöl)

Pensling:

ägg

Pajdegen: Lägg mjölet i en skål och smula sönder fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Fettet bör inte vara för mjukt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Låt degen stå kallt minst 1 timme.

Rensa och skölj bären och låt dem rinna av.

Kavla ut ¾ av degen och bekläd en pajform i botten och på kanterna med den. Grädda den i mitten av ugnen vid 225 ºC i 10 minuter.

Varva bär och socker i formen. Om potatismjöl används, blanda det med sockret.

Kavla ut resten av degen och skär eller sporra ut remsor. Lägg degremsorna som ett galler över bären och runt kanten.

Pensla pajen med uppvispat ägg och grädda den i 225 ºC i ytterligare cirka 25 minuter.

Servera den avsvalnad eller kall med grädde eller vaniljsås, eller varm med vaniljglass.