Drycker
Fläderblomschampagne
knappt 5 liter
2 tallriksstora fullt utslagna fläderblomsklasar
1 citron
2 msk äppelcidervinäger
4 ½ liter kallt vatten
8 dl strösocker
Tvätta citronen, pressa ur saften och skär skalet i fyra bitar. Lägg saft och skal i en kruka och sätt till övriga ingredienser. Observera att fläderblomsklasarna inte får sköljas, jästen sitter i bland annat frömjölet.
Är ni osäker på om ert vatten är rent kan det först kokas ett par minuter och sedan kallna. Mät då det kokta kall vattnet.
Låt blandningen stå framme i rumstemperatur täckt av en handduk. Rör då och då så att sockret löser sig. Efter ett dygn silas blandningen och tappas på rena torra flaskor. Fyll inte ända upp, trycket i flaskorna ökar efter ett par dagar.
Ställ flaskorna på sval plats men inte kylskåpskallt. Placera gärna flaskorna i en tät låda och täckta med en plastsäck eller liknande. Detta om någon flaska skulle explodera av trycket.
Minst tre veckor bör flaskorna stå svalt innan de placeras i kylskåp. Fläderblomschampagnen serveras väl kyld, alkoholhalten är knappast högre än hos cider.
(DN)