Mjukt bröd

Skållat rågbröd

2 stycken

Dag 1:

7 ½ dl rågmjöl
7 ½ dl vatten

Dag 2:

75 g margarin
2 ½ dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
1-3 msk sirap
1 ½ msk anis
1 ½ msk fänkål
ca 8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Mät upp det grova mjölet direkt i bunken. Glöm inte bort att den bör vara rymlig och stadig. Koka upp degspadet och häll det rykande hett över mjölet. Rör om och strö sedan över ett tunt lager mjöl så att inte ytan torkar och blir hård. Täck degbunken med bakduk och låt mjölet långsamt bli svalt. Bästa resultatet ger mjöl som fått stå minst 12 timmar.

Dags att göra degen. Smält matfettet och häll på vattnet (2 ½ dl). Ljumma till cirka 37 ºC. Smula ner jästen i en liten bunke eller skål. Tillsätt degspadet och lös upp jästen. Blanda sedan ner jästlösningen i det skållade mjölet. Tillsätt också salt, sirap, stötta brödkryddor och arbeta i så mycket av vetemjölet att degen släpper degbunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och ställ degen att jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar, eller tills den nått knappt dubbel storlek. Täck bunken med bakduk.

Arbeta samman degen i bunken och lägg sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Degen kommer nu att bli fast och hård. Den behöver bli ordentligt genomknådad. Detta gör man bäst för hand. Dela degen i två lika stora delar och forma dem till limpor. Stick några hål i degen. Detta gör man för att skorpan inte skall höja sig för mycket så att det bildas en hålighet mellan brödet och skorpan. Täck limporna med bakduk. Jäs bröden i rumstemperatur till knappt dubbel storlek.

Grädda mitt i ugnen cirka 225 ºC ugnsvärme i 30 minuter, sänk värmen till 175 ºC och grädda i ytterligare 30-40 minuter.