Mjukt bröd

Rågsiktskakor

4 stycken

50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2-3 msk sirap
2 tsk salt
½ msk anis
½ msk fänkål
13-14 dl (750 g) rågsikt

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 ºC (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan. Stöt anis och fänkål fint. Tillsätt sirap, salt, kryddor och nästan allt mjöl. Spara lite rågsikt till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 40 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Forma delarna till runda bullar. Kavla eller platta med mjölad hand ut bullarna till runda kakor, cirka 15 cm i diameter. Lägg kakorna på smorda plåtar och nagga dem med en gaffel. Tag eventuellt ut hål i mitten. Låt kakorna jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 ºC i 10-12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.