Mjukt bröd
Rågbullar
20 stycken
50 g margarin
5 dl filmjölk, mjölk eller vatten
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 msk sirap
(1-2 msk anis eller fänkål)
7 dl fint rågmjöl (ca 350 g)
6 dl vetemjöl, vetemjöl special eller lantvetemjöl (ca 360 g)
Smält margarin i en kastrull. Häll i mjölken, vattnet eller filmjölken. (Filmjölk framhäver rågsmaken bäst.) Värm till 37 ºC (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, eventuella kryddor, rågmjölet och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken cirka 30-45 minuter.
Knåda degen med några få tag på mjölat bakbord, bara så att gasblåsorna pressas ut. Dela degen i 2 delar och rulla till längder. Skär varje längd i 10 bitar. Forma dem till bullar och lägg på 2 smorda plåtar.
Jäs bröden övertäckta cirka 30 minuter.
Grädda i 225 ºC, i mitten av ugnen, cirka 10 minuter.
Låt bullarna svalna under bakduk.