Mjukt bröd

Ostbröd

2 bröd

50 g jäst
7 ½ dl vatten
1-3 tsk salt
4 dl rågsikt
12-13 dl vetemjöl eller lanvetemjöl
300 g ost, Grevé eller Jarlsberg
ev. 1 stor gul lök
ca 2 dl vetemjöl eller lanvetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet (37 ºC) och rör tills jästen är löst. Tillsätt resten av vattnet, salt, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig. Täck med duk och låt degen jäsa cirka 30 minuter.

Riv osten på grövsta sidan på råkostjärnet. Skala och finhacka löken.

Stjälp upp den jästa degen på mjölat bord och arbeta in osten och eventuellt löken med lite mer mjöl tills degen är smidig. Låt den vila cirka 5 minuter.

Forma degen till två stora och ovala bröd och lägg dem på smord plåt. Täck med duk och låt jäsa cirka 30 minuter.

Pensla med mjölk och strö lite mjöl över. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 ºC i 40-45 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.