Knäckebröd

Moster Signes knäckebröd

16 kakor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
½ msk anis
½ msk fänkål
9 dl grovt rågmjöl
ca 4 ½ dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll på det ljumma vattnet (37 ºC) och lös upp jästen. Tillsätt salt, stött anis och fänkål och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg. Låt den jäsa cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Forma dem till runda bullar och platta ut dem något. Täck och låt dem jäsa ytterligare cirka 25 minuter. Kavla ut bullarna till runda tunna kakor cirka 20 cm i diameter direkt på plåtar. Använd en kruskavel till de sista tagen. Ta ut ett hål i mitten.

Grädda kakorna genast mitt i ugnen i 275 ºC ugnsvärme 4-5 minuter. Låt dem kallna på plåten.