Mjukt bröd
Lantbröd med krossad råg
2 bröd
2 dl rågkross
3 dl vatten
5 dl vatten
25 g jäst (½ paket)
3 msk olja
2 tsk salt
2 dl rågmjöl, grovt eller fint
ca 15 dl vetemjöl
Koka rågkross och 3 dl vatten i cirka 10 minuter. Häll den fasta gröten i degbunken och sätt till 5 dl kallt vatten. Rör om och låt blandningen svalna till fingervärme. Rör då ner jästen tillsammans med oljan och saltet. Rör väl så jästen löser sig. Sätt till rågmjölet och det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg. Täck den och låt den jäsa i en timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela den i två delar och forma runda eller ovala bröd. Lägg på en plåt och skåra bröden lätt med en vass kniv. Jäs bröden utan bakduk i cirka 30 minuter.
Pensla de jästa bröden med lite kallt vatten. Strö eventuellt på en aning rågmjöl och grädda dem sedan i nedre delen av ugnen i 200 ºC i cirka 30 minuter. Låt kallna på galler utan bakduk.
När man kokar rågkross med vatten till en gröt blir lantbrödet saftigt och hållbart och det smular sig inte. På grund av brödets långa jästid smakar det bättre.