Mjukt bröd

Källarfranska

ca 30 stycken

75 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 13 dl vetemjöl eller matbrödsmjöl av vete (lite extra mjöl att doppa bullarna i)

Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 ºC. Smula ner jästen i degbunken. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt därefter resten av degspadet. Häll sedan i salt och socker. Arbeta i mjölet, lite i sänder. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är seg, blank och smidig. Låt degen jäsa på en dragfri plats i 30-60 minuter eller till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Knåda degen smidig. Forma degen till jämntjocka längder. Skär dem tvärs över i lika stora bitar med en degskrapa eller vass kniv. Vänd eventuellt bullarna i lite mjöl innan de läggs på smord plåt så får de en trevlig yta. Låt bullarna jäsa på dragfri plats under bakduk tills de nått knappt dubbel storlek.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250-275 ºC i 6-8 minuter.