Mjukt bröd
Hannes danska rågbröd
2-3 stycken
Dag 1:
5 g jäst (1 knapp tsk)
2 dl mjölk
2 dl rågmjöl
1 tsk salt
Dag 2:
1 liter vatten
500 g vetemjöl
500 g rågkross
1 ½ msk salt
Dag 3:
3 dl vatten
750 g grovt rågmjöl
Rör ut jästen i ljummen mjölk. Blanda i saltet och rågmjölet till en deg. Låt bunken stå väl övertäckt i rumsvärme tills nästa dag. Blanda då i allt som ska vara med den andra dagen, täck bunken igen och låt stå över natten.
Den tredje dagen bakas brödet ut! Börja med att smörja två stora (2 liters-formar), eller tre något mindre, raka brödformar.
Ta fram degbunken, häll i ljummet vatten och blanda väl. Häll i grovt rågmjöl och arbeta ihop degen med en trägaffel. Degen ska inte knådas. Fördela den i de smorda formarna. Pressa ihop degen i formarna (till exempel med en vinklad stekspade) så att det inte blir några luftbubblor. Jäs bröden cirka 30 minuter.
Grädda i 200 ºC ugnsvärme i 1 timme och 20 minuter, tippa sedan ut bröden och grädda dem 10 minuter utan formar. Låt bröden svalna några timmar invirade i kökshandduk. Lägg dem sedan i plastpåsar och låt bröden mogna i 1 2 dygn innan de skivas.
Observera att mjölet verkligen ska vägas andra och tredje dagen.
(Annas mat)