Mjukt bröd
Hamburgerbröd
16 stycken
50 g jäst
50 g margarin eller smör eller ½ dl olja
5 dl mjölk
2 tsk socker
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Pensling:
mjölk
Garnering:
sesamfrö
Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Häll på vätskan och värm tills degspadet är fingervarmt, 37 ºC.
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är slät och lossnar från bunkens kanter. Strö över lite mjöl. Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbla storleken, 30-40 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den smidig med resten av mjölet.
Dela degen i två delar och forma dem till längder. Dela varje längd i cirka 8 bitar och trilla dem till släta bullar. Lägg dem på papprade plåtar. Platta till varje bulle med handen så att de blir 8-10 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Pensla dem med mjölk och strö på sesamfrön. Grädda mitt i 225 ºC varm ugn 10-12 minuter. Låt hamburgerbröden svalna under bakduk på galler.