Mjukt bröd
Ekholms nattfranska
10 stycken
3 dl kallt vatten eller 2 dl vatten + 1 dl yoghurt
2 krm färsk jäst
6 ½ dl vetemjöl
¾ tsk salt
1 msk socker
1 msk mjukt matfett, t.ex. smör, margarin, olja eller flytande margarin
Lös upp jästen i det kalla vattnet och tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta degen ett par minuter i bunken så att den blir smidig. Låt den stå cirka 15 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bord, forma till en rulle och dela i 10 bitar. Lägg bitarna direkt på bakpappersklädd plåt eller rulla först till bullar med lätt mjölade händer. Sätt in plåten i kall ugn och ställ också in ett fat med kallt vatten. Fukten från vattnet förhindrar att bröden torkar på ytan.
Låt stå i den kalla ugnen över natten, i 9-10 timmar. Ta ut plåten, sätt ugnen på 225-250 ºC. Ställ in plåten mitt i den varma ugnen och grädda 8-10 minuter.
(DN: Rune Ekholm)