Mjukt bröd

Christers hushållsbröd

3 formbröd

50 g jäst
2-3 tsk salt
½ dl sirap
1 liter vatten
4 dl vetekli
2 dl vetekross
8 dl grovt rågmjöl
ca 1,6 liter vetemjöl

Värm vattnet till 37 ºC. Smula ner jästen i degbunken. Häll på det ljumma vattnet. Rör tills jästen är helt löst. Tillsätt salt och sirap. Blanda i vetekliet, vetekrosset och rågmjölet. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen så den blir smidig. Låt jäsa i 30 minuter.

Smörj 3 formar på vardera 1,5 liter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den. Dela degen i 3 delar och lägg dem i formarna. Låt jäsa i 20 minuter.

Grädda på galler på botten av ugnen i 200 ºC ugnsvärme cirka 40 minuter. Stjälp upp bröden och linda en bakduk om dem tills de svalnat.