Vetebröd

Smör- och mandelkaka

25 g jäst (½ paket)
75 g smör eller margarin
2 dl kaffe- eller matlagningsgrädde
½ dl socker
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:

1 ½ dl mandel med skal
100 g smör (ej margarin)
¾ dl socker
1 msk kanel
1 dl vetemjöl

Pensling:

1 ägg

Garnering:

pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret på svag värme, till sätt grädden och låt allt bli 30 ºC.

Häll degspadet i bunken, rör ut jästen och tillsätt socker, salt och 5 dl av vetemjölet.

Arbeta degen kraftigt, 4 minuter i maskin eller 7-8 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl under tiden.

Låt degen jäsa 30 minuter.

Hacka mandeln med skalet kvar, blanda den med smör, socker, kanel och vetemjöl.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter.

Dela degen i två bitar, den ena dubbelt så stor som den andra.

Kavla ut den stora degen till en rund kaka cirka 27 cm i diameter. Lägg den på en smord eller bakpappersklädd plåt.

Bred på fyllningen men inte ända ut i kanten.

Dela den lilla degen i fyra delar och rulla ut varje bit till cirka 90 cm längd. Två av dem delar du och lägger som ett galler över fyllningen, 4-5 remsor på båda hållen. Lägg sedan en snodd runt hela kakans kant av två långa remsor som snotts om varandra.

Jäs kakan 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker på deggallret (ej på fyllningen).

Grädda i 200 ºC ugnsvärme i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakan kallna under bakduk.

(Britt Sandquist-Bolin: Vetebröd - härligt nygräddat)