Tårtor

Prinsesstårta

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

vaniljkräm:
1 dl visp- eller mellangrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizenamjöl eller potatismjöl
1 msk vanillinsocker

eller 3 dl marsánkräm

3 ½-4 ½ dl vispgrädde

Garnering:

300 g mandelmassa + 2 dl florsocker eller 400 g marsipan
grön hushållsfärg
florsocker

Smörj och bröa en rund form cirka 22 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjölet, potatismjölet och bakpulvret. Vänd ner blandningen i äggsmeten och blanda om väl. Häll den i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 ºC i cirka 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter.

Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna. Dela den i tre bottnar, med en vass gärna tandad kniv. Den översta bottnen ska vara knappt 1 cm tjock.

Gör vaniljkrämen: Vispa mjölk, äggulor, socker och mjöl i en kastrull. Obs! Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull för då kan krämen bli missfärgad. Sjud krämen på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vanillinsocker. Låt krämen kallna.

Vispa grädden till fast skum och blanda den med krämen. Bred den mellan bottnarna, men spara lite. Lägg gärna på fyllningen så att den är lite högre på mitten så att tårtan blir bullig när den översta tunna bottnen lagts på. Bred den sparade krämen runtom kanten på tårtan och ovanpå. Ställ tårtan svalt.

Arbeta samman mandelmassan med siktat florsocker. Färga mandelmassan eller marsipanen med några droppar grön färg. Kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en stor rundel. Den ska täcka tårtans översida och kanter. Tag bort det övre papperet och vänd rundeln över tårtan med hjälp av det undre papperet. Tryck till runt kanten och jämna till den med sporre eller kniv. Sikta över ett tunt lager florsocker.