Bakelser
Petit chouer
15 stycken
Petit-chou, det franska namnet på en luftfylld bakelse, betyder egentligen litet kålhuvud.
3 dl vatten
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg (55-60 g/st, ej för stora)
Fyllning 1:
2-3 dl vispgrädde
ev. vanillin- eller vaniljsocker
ev. färska eller frysta bär (ca 200 g)
Fyllning 2:
2-3 dl vispgrädde
florsocker
kakao
pulverkaffe
Fyllning 3:
½-1 liter färska bär
Fyllning 4:
2 dl bär- eller fruktmos
2 dl vispad grädde
Fyllning 5:
2-3 dl vaniljkräm
Garnering 1:
florsocker
Garnering 2:
florocker
vatten
ev. kakao
Garnering 3:
blockchoklad
Koka upp vattnet med matfettet. Tillsätt mjölet. Låt massan koka under kraftig omrörning med en trägaffel tills smeten släpper från botten och kanter.
Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt minst 5 minuter mellan varje ägg, så att smeten blandas med luft. Detta är viktigt. Luften gör att petit-chouen sedan höjer sig vid gräddningen. Rör sedan smeten ytterligare cirka 5 minuter - den skall vara blank och smidig. Är smeten för hård kan man sätta till lite vatten.
Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper. Klicka eller spritsa ut smeten till runda bakelser, stänger, kransar med mera.
Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 200-225 ºC cirka 20-25 minuter. Öppna inte ugnsluckan förrän mot slutet. Petit-chouer är känsliga för drag. Bakverken är färdiga när de fått färg och blivit fasta, lätta och höga. Låt dem kallna på galler.
Skär ett lock eller klipp ett jack i bakelserna. Fyll dem med någon av fyllningarna.
Fyllning 1: Vispa grädden rätt fast. Smaksätt den eventuellt med vanillinsocker. Stick eventuellt in färska eller frysta bär i grädden.
Fyllning 2: Mockagrädde: Smaksätt vispad grädde med lite florsocker, kakao och pulverkaffe.
Garnering 1: Sikta florsocker över.
Garnering 2: Gör sockerglasyr. Rör siktat florsocker med varmt vatten. Smaksätt eventuellt med kakao, och bred på den. Om hårdare glasyr önskar tillsätts äggvita.
Garnering 3: Smält blockchoklad i vattenbad. Ringla chokladen över bakelserna.