Bakelser

Mazariner

18 stycken

3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
knappt ½ dl socker
½ ägg

Fyllning 1:

2 ¼ dl (150 g) sötmandel
75 g margarin eller smör
3 ägg
1 ½ dl socker

Fyllning 2:

50 g margarin eller smör
150 g mandelmassa
2 ägg
3 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver

Garnering:

2 dl florsocker + vatten eller ½ dl florsocker

Smörj ovala formar (mazarinformar).

Arbeta ihop mjölet, bakpulvret, matfettet, sockret och ägget till en mördeg. Låt den stå kallt några timmar.

Tryck eller kavla ut degen och klä formarna med den.

Fyllning 1: Skålla, skala och mal mandeln. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa äggen pösiga med sockret. Blanda ner mandel och matfett.

Fyllning 2: Rör matfettet smidigt, tillsätt mandelmassan (eventuellt riven) och äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och bakpulver.

Fördela någon av fyllningarna i formarna.

Grädda mitt i eller i nedre delen av ugnen, cirka 15 minuter i 200 ºC. Låt kakorna svalna något. Stjälp upp dem.

Gör glasyr av florsocker och vatten och bred över eller sikta på florsocker.

(Sju sorters kakor)