Små kakor
Kanelhjärtan
cirka 80 stycken
Mördeg:
4 ½-5 dl vetemjöl
¾ dl socker
200 g smör eller margarin
1 äggula eller 1 ägg
Garnering:
1 dl strösocker
¾-1 tsk kanel
Mördegen: Lägg drygt hälften av mjölet i en hög på bakbordet. (Arbeta in resten senare eller använd det vid utbakningen.) Tillsätt sockret. Hacka eller skär matfettet i mindre bitar. Tillsätt också äggulan.
Smula sönder matfettet med fingertopparna. Arbeta snabbt ihop alltsammans. Degen skall bara hänga ihop. Arbetar eller knådar man degen för länge blir den seg och kakorna blir inte möra.
Låt den färdiga degen vila ett tag svalt, gärna i kylskåp. Det räcker med några timmar, men det gör ingenting om den ligger längre. Deg som fått vila svalt går lättare att baka ut.
Mjöla bakbordet lätt. Kavla ut mördegen tills den är knappt ½ cm tjock. Ta ut hjärtan med kakmått. Doppa kakmåttet i lite mjöl så fastnar inte degen. Vänd kakorna i en blandning av kanel och socker.
Grädda dem mitt i ugnen i 175-200 ºC ugnsvärme 10-12 minuter.