Små kakor
Hannas julpepparkakor
ca 200 stycken
1 stort pomeransskal, vatten
250 g smör eller margarin
2 ¼ dl socker
1 ½ dl sirap
1 ägg
1 ½ tsk malen kanel
1 ½ tsk mald ingefära
1 ½ tsk malda kryddnejlikor
1 ½ tsk stött kardemumma
2 tsk bikarbonat
ca 8 dl vetemjöl
Till utbakningen:
ca 2 ½ dl vetemjöl
Koka pomeransskalet mjukt i vatten. Skär bort det vita och skär sedan skalet i riktigt små tärningar.
Smält matfettet och låt det svalna något i en bunke.
Rör i sockret, sirapen och det uppvispade ägget. Tillsätt kryddorna, pomeransskalet och bikarbonatet utrört i lite kallt vatten. Arbeta i mjölet (Degen är nu ganska lös men den kommer att bli fastare i konsistensen eftersom mjölet sväller.)
Linda in degen i folie och låt den ligga svalt eller i kylskåpet till följande dag eller tills det passar att baka ut den.
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Ta med mått ut kakor.
Grädda dem mitt i ugnen i 200 ºC tills de får vacker färg.