Skorpor och kex

Grahamsskorpor

100 stycken

100 g margarin eller smör
4 msk olja
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl brunt farin
6 ½ dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Smält matfettet. Häll i olja och mjölk, värm alltsammans till 37 ºC. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i degspadet. Sätt till socker och grahamsmjöl samt halva vetemjölsmängden. Jäs degen övertäckt i bunken.

Tillsätt sedan mer vetemjöl tills degen är lagom fast. Knåda den smidig på bakbordet.

Rulla ut längder och skär dessa i lagom stora bitar. Forma runda eller avlånga bullar. Jäs dem på plåt.

Grädda dem mitt i ugnen i 225 ºC ugnsvärme cirka 10 minuter. Låt bullarna svalna utan bakduk på galler. Dela dem mitt itu när de kallnat. Använd gärna en gaffel.

Rosta dem i 175 ºC ugnsvärme. Torka skorporna i 75 ºC, gärna med ugnsluckan på glänt, cirka 12 timmar eller över natten.