Mjuka kakor

Äppelsockerkaka

3 medelstora ägg
2 rågade dl socker
50 g margarin eller smör
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3-4 syrliga äpplen
socker
kanel

Börja med att smörja och bröa en stor bakform. Värm ugnen till 175 ºC.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt - helst med elvisp. Smält margarin (eller smör) i en kastrull, häll i mjölk eller vatten och koka upp. Slå detta hett över äggen. Rör snabbt ner vetemjölet som först blandats med bakpulver och vaniljsocker. Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i).

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Häll kaksmeten i den smorda formen. Doppa äppelklyftorna i lite socker + kanel uthällt på en tallrik. Stick ner äppelbitarna tätt i formen.

Grädda i 175 ºC ugnsvärme i cirka 40 minuter, eventuellt lite kortare tid om formen är låg och vid.

(Anna Bergenström: Rosenbröd och majorer - en bok om bakning)