Bakelser

Äppelmunkar (Berlinermunkar)

ca 12 stycken

1 dl mjölk
25 g jäst
4 ½ dl vetemjöl
50 g margarin eller smör
2 msk socker
½ krm salt
½-1 tsk kardemummakärnor
1 ägg

Fyllning:

1-1 ½ dl äppelmos eller sylt

Fritering:

ca 1 liter olja eller kokosfett

Garnering:

socker

Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 ºC. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degspadet och rör tills jästen är upplöst. Blanda i sockret, saltet, stött kardemumma, ägget och så mycket av mjölet att degen blir lagom fast och smidig. Låt den jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta den lätt. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en längd, cirka 1 cm tjock. Mät med ett glas ut rundlar 5-6 cm i diameter på den ena längden. Lägg klickar av äppelmos, eller sylt, på mitten av rundlarna. Lägg den andra längden över. Pressa glaset genom bägge rundlarna mitt över där den lilla upphöjningen av moset syns. Använd ett glas med ganska tjocka kanter så håller munkarna bättre ihop under gräddningen. Tryck eventuellt till kanterna. Täck med duk och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek 20-30 minuter.

Värm i en gryta oljan eller kokosfettet till 180 ºC. Överhetta inte oljan. Använd en termometer.

Lägg i munkarna några åt gången. Fritera dem guldbruna, cirka 3-4 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Tag upp munkarna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker. Servera munkarna så nygräddade som möjligt.