Christer Malmbergs värld - Recept - Konservering

Saft

Jordgubbs- och rabarbersaft

ca 2 liter

1 liter jordgubbar
1 kg rabarber
8 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft

Skölj rabarbern och skala den om det behövs. (Små späda rabarber med tunna skal behöver inte skalas.) Skär den i bitar. Snoppa jordgubbarna.

Koka upp vattnet. Lägg i rabarber och jordgubbar och låt koka i 10-15 minuter. Rabarbern ska bli mjuk och jordgubbarna färglösa. Rör om då och då.

Häll allt i silduk och låt självrinna i cirka 30-40 minuter.

Mät saften och blanda den med rätt mängd socker. Koka upp och låt koka i cirka 5-10 minuter. Ta kastrullen från värmen och skumma väl.

Häll upp saften på varma rengjorda flaskor. Fyll saften ända upp i flaskhalsen så håller den sig bäst. Förslut genast med väl rengjorda skruvlock eller kokta korkar. Förvara saften svalt.

(Rosendals Trädgårdscafé)