Mjukt bröd

Rivna rågkakor

14 kakor

Surdeg:

25 g jäst
3 dl filmjölk
5 dl rågflingor

Deg:

6 dl vatten
1 msk salt
1 msk ättiksprit
½ dl sirap
4 dl grahamsmjöl
ca 13 dl extra grovt rågmjöl

Smula ner jästen i ljummen filmjölk (37 ºC) och rör tills jästen är löst. Blanda ner rågflingorna och täck bunken med en fuktad duk. Låt det stå i rumstemperatur 2 dygn.

Blanda surdegen med ljummet vatten, salt, ättika och sirap. Tillsätt grahamsmjölet samt största delen av rågmjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig. Tillsätt resten av rågmjölet efter hand. Täck degen med duk och låt den jäsa till dubbel storlek cirka 2 timmar.

Arbeta degen lätt i bunken. Tag upp den på bord och dela den i 7 delar. Kavla eller klappa ut varje del till en rund kaka cirka ½ cm tjock och cirka 22 cm i diameter. Lägg dem på smorda plåtar. Låt kakorna jäsa övertäckta med duk cirka 30 minuter.

Nagga kakorna och grädda mitt i ugnen i 175 ºC i cirka 20 minuter. Låt kakorna svalna under duk på galler.

Skär med kniv ett snitt in i kanten runt varje kaka och riv isär varje i två tunna kakor.