Mjukt bröd

Kesobröd

4 stycken

50 g jäst
4 dl mjölk
2 dl keso
½ msk salt
1 dl vetekross
1 dl vetekli
1 liter matbrödsmjöl av vete

Ljumma mjölken till fingervärme 37 ºC. Smula sönder jästen i en bunke, och rör ut den i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt resten av mjölken, keso, salt, vetekross, vetekli och nästan allt mjölet. Arbeta degen slät, de vita prickarna som syns i den är keso. Tillsätt eventuellt resten av mjölet och låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Tag upp degen och arbeta igenom den och baka ut den till 4 smala längder. Lägg dem på tvären på plåt med bakplåtspapper. Skåra dem med mycket vass kniv, och låt dem jäsa övertäckta i ca 20 minuter. Grädda i 200 ºC i 20-25 minuter, och låt brödet svalna på galler under bakduk.