Mjukt bröd

Claras rågsiktslimpor

3-4 limpor

1 ½ liter mjölk (gärna lättmjölk)
50 g jäst
2 kg rågsikt + ½ kg rågsikt till utbakning
1 msk salt

Pensling:

svart kaffe
sirap

Värm mjölken till 37 ºC (fingervarmt). Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt salt och rågsikt. Blanda ihop mjölet och degspadet med trägaffel. Arbeta degen grundligt för hand och strö därefter lite rågsikt över degen. Låt degen jäsa övertäckt cirka 1 timme.

Dela degen i tre eller fyra lika stora bitar. Arbeta in mera mjöl, cirka ½ kg, i degen och forma till avlånga limpor. Lägg limporna på mjölad eller papprad (med mjöl på) plåt. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, cirka 15-30 minuter.

Värm upp ugnen till 250 ºC. Pensla de jästa bröden med lite kallt svart kaffe blandat med sirap. Sätt in limporna i ugnen och sänk värmen till 200 ºC. Grädda limporna, i nedre delen av ugnen, i 40-60 minuter. Låt limporna kallna på galler utan bakduk.