Mjukt bröd

Ciabatta

6 stycken

Ciabatta (som betyder toffel) är ett platt men luftigt matbröd, aningen segt i skorpan. Ursprunget lär vara norra Italien. Det speciella med det här brödet är att man sätter en fördeg över natten och sedan ger den färdiga degen en rejält lång jästid. det finns många olika recept på ciabatta. Det här har tagit vägen över USA.

Dag 1:

2 dl kallt vatten
½ tsk färsk jäst
3 ½ dl vetemjöl

Dag 2:

1 ½ dl ljummet vatten
2 tsk färsk jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
4 dl vetemjöl + lite till utbakningen

Dag 1: Rör ihop kallt vatten och jäst, blanda ner mjölet och täck med plastfolie. Låt stå över natt, cirka 12 timmar.

Dag 2: Lös jästen i vatten. Blanda ner fördegen. Tillsätt salt, socker och olivolja, sist mjölet.

Rör bara så mycket så mycket som behövs för att degen ska bli smidig. Mjöla lätt på ytan och låt jäsa övertäckt 2-3 timmar.

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord utan att knåda. Platta ut degen till en rektangel med mjölade fingrar. Dela rektangeln i sex bitar och sträck dem till rektangulära bröd, som placeras på bakplåtspapper. Mjöla bröden lite extra ovanpå. Täck över och låt jäsa ytterligare en timme.

Värm ugnen till 275 ºC men sänk till 250 ºC när bröden har satts in. Grädda cirka 20 minuter. De färdiga bröden ska ha hög färg och vara lite mjöliga på ytan.

Bröden är godast samma dag. Frys de som blir över och ta fram när de behövs.

(DN: Berit Lyregård)