Mjukt bröd

Bagels

16 stycken

Bagels är ett judiskt bröd. De är läckert saftiga och lite sega, vilket beror på att degen kokas innan den gräddas. De är mättande och äts ofta som en snabb enkel lunch, gärna med någon fyllning i. Servera dem helst nygräddade. Då är de allra godast. Annars bör de värmas lätt inför serveringen.

5 dl mjölk (standard, 3 % fett)
50 g jäst
25 g smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
13-14 dl vetemjöl special

Kokning:

3 liter vatten
2 msk salt

Pensling och garnering:

1 ägg
1-2 msk sesamfrö eller vallmofrö

Värm mjölken till fingervärme 37 ºC. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.

Koka upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt salt. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Rulla varje bit till 20 cm långa längder och forma dem till ringar. Tryck ihop ändarna ordentligt. Koka ringarna några åt gången i 2 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av innan de läggs på plåt med bakplåtspapper.

Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda i mitten av ugnen i 225 ºC 15-20 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Dela bröden och bred på till exempel Kesella Gourmet kvarg, krydda med salt och peppar. Gravad lax, ost, skinka och grönsaker är också gott som fyllning i brödet.