Mjöl och gryn

Fläskpannkaka

5 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
11 dl mjölk
7 ägg
500-600 g rimmat fläsk
ev. 2 msk smör eller margarin

Vispa ihop pannkakssmeten: Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa sist i äggen. Låt smeten vila cirka 30 minuter.

Skär fläsket i små tärningar. Lägg fläsket i långpannan, eventuellt med lite fett, och låt det få färg i ugnen, cirka 10 minuter. Rör om en gång.

Häll smeten i pannan. Grädda i mitten av ugnen i 225 ºC ugnsvärmetills pannkakan stelnat och fått fin färg, 20-25 minuter. Skär den i bitar.

Servera med lingonsylt och en råkostsallad.

(Vår kokbok)