Mjölk och ost

Västerbottenspaj

8-10 personer

Pajdeg:

100 g smör
100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
2 msk kallt vatten

Fyllning:

200 g grovriven västerbottenost
2 ägg
2 dl mjölk eller vispgrädde
salt
nymalen peppar

Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.

Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 225 ºC ugnsvärme. Låt svalna.

Fördela osten i pajskalet. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Servera med blandad sallad.

(Morberg lagar husmanskost)