Christer Malmbergs värld - Recept - Mat

Ägg

Skinklåda

4 personer

150 g rökt skinka
1 purjolök
5 ägg
5 dl mjölk
salt
vit- eller svartpeppar
ca 1 dl finskuren gräslök (eller purjo)

Skär skinkan i strimlor eller tärningar och lägg dessa i en smord ugnssäker form med rätt höga kanter. Skölj och strimla purjon smått och strö över skinkan. Sätt in formen i ugnen i cirka 15 minuter i 225 ºC ugnsvärme.

Gör i ordning äggsmeten genom att vispa samman äggen med mjölk, lite salt och peppar samt rejält med gräslök.

Häll äggsmeten över skinkan i formen och fortsätt grädda lådan, nu i lite lägre värme, 200 ºC, i 35-40 minuter eller tills äggsmeten ”stannat”.

Servera lådan varm eller ”nykall” med bröd och en god tomat- eller grönsallad.