Christer Malmbergs värld - Recept - Konservering

Sylt och mos

Rönnbärsgelé

1 kg (2 liter) rönnbär
½ kg syrliga äpplen
7 ½ dl vatten
9 dl socker/liter avrunnen saft

Rensa och skölj rönnbären. Skölj äpplena, ta bort skaft, blomfnas och eventuellt skadade delar och skär äpplena i bitar. Skal och kärnhus skall vara kvar.

Lägg rönnbär och äppelbitar i en gryta och häll på vatten. Koka upp och koka under lock 10-15 minuter eller tills äpplena blivit mjuka. Mosa de kokta rönnbären med potatisstöt. Häll upp den kokta massan i silställning, låt stå 30 minuter.

Mät saften. Häll den i en gryta. Koka upp saften och låt den koka 2-3 minuter utan lock. Tag sedan grytan från värmen, tillsätt sockret, lite i taget, och rör tills det är löst. Koka upp och koka kraftigt utan lock cirka 10 minuter.

Gör eventuellt ett geléprov. Kyl ett tefat, till exempel i frys eller frysfack. Ös upp lite av den heta saften på fatet, gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Koka annars 3-5 minuter till.

Tag grytan från värmen, låt stå cirka 5 minuter och tag bort den hinna som bildas. Ös upp geléet i rena varma geléglas eller i små glasburkar med lock. Fyll dem ända upp till kanten, geléet krymper när det svalnat. Sätt på lock.

Låt gelé i öppna geléglas svalna något. Täck sedan ytan med smält paraffin och lägg över folie som lock när paraffinet stelnat.