Christer Malmbergs värld - Recept - Konservering

Sylt och mos

Flädergubbssylt

ca 1 liter

2 liter (1 kg) jordgubbar
4 dl socker
2 tsk pektin
½ tsk citronsyra
3 msk socker
2-3 helt utslagna fläderblomsklasar

Skölj eventuellt jordgubbarna innan de snoppas. Skiva stora jordgubbar grovt och dela små i halvor. Varva tillsammans med 4 dl socker i en gryta som rymmer minst 4 liter (sylt pöser lätt över). Ställ grytan kallt cirka en timme så bären börjar safta sig lite.

Koka upp bären sakta, rör helst inte, skaka i stället på grytan. Blanda pektin och citronsyra med 3 msk socker och strö blandningen över sylten när den kokat i en minut. Nu måste man röra så allt blandas väl. Koka nu ytterligare i en minut.

Lägg i fläderblomsklasarna, koka en minut, dra grytan från plattan. Låt sylten stå i 5 minuter, fiska upp fläderblomsklasarna med hjälp av två gafflar, skrapa tillbaka eventuella bärrester som fastnat.

Häll upp sylten på varma burkar eller i plastlådor avsedda för frysen. Sylten kan stå i kylskåp om den ska förbrukas inom ett par veckor.

(DN)