Konfekt

Chokladtryfflar

ca 30 stycken

200 g mörk blockchoklad
2 msk mjukt smör
2 tsk snabbkaffe löst i 2 msk hett vatten
1 ½ dl siktat florsocker
2 msk crème fraiche
(1 msk konjak eller whisky)
100 g blockchoklad till garnering
ca 1 dl siktad kakao
tandpetare

Smält den första mängden choklad tillsammans med smöret i en sopptallrik med kanter placerad ovanpå en liten kastrull med hett vatten. Blanda i crème fraiche, kaffe, florsocker och eventuell smaksättning. Rör om väl och ställ in allt i kylskåpet (i 20-30 minuter - ibland längre) tills smeten tjocknat lite och går att hantera.

Klicka eller ännu enklare rulla ut smeten till små runda bollar. Lägg över på till exempel en bricka klädd med bakplåtspapper, sätt en tandpetare i varje boll. Sätt brickan i kylskåpet i cirka 2 timmar. Smält sedan resten av chokladen och pensla bollarna med ett chokladlager (använd tandpetarna som handtag) och sikta över kakao, det ska bli ett ganska tjockt kakaolager. Låt stelna helt. Ta sedan bort tandpetarna och förvara tryfflarna i kylskåp.