Konfekt

Annas chokladtryffel

ca 30 stycken

200 g riktigt mörk choklad (gärna Marabou)
30 g smör
1 dl vispgrädde
1 rågad dl florsocker
1 msk crème fraiche
(1-3 tsk armagnac, konjak eller likör)
ca 1 dl kakao

Förbered genom att klä en verkligt liten långpanna - eller annan fyrkantig form - med en bit bakplåtspapper.

Bryt chokladen i bitar och finfördela den med metallkniven i en matberedare. (Eller finhacka chokladen med stor och kraftig kniv mot en rejäl skärbräda.)

Koka upp grädden med smöret i en liten kastrull. Häll detta genast över chokladen och sätt i gång matberedaren igen. Stanna maskinen. Sikta ner florsockret och lägg i crème fraiche och eventuell smaksättning. Kör maskinen några sekunder till. (Eller lägg ner den handhackade chokladen att smälta i kastrullen med den varma grädden. Rör om väl.) Häll smeten i formen. Ställ in den i kylskåpet över natten. Skär sedan i drygt sockerbitsstora bitar. Sikta över kakao. Förvara tryfflarna i en tät burk i kylskåpet. Servera dem i det närmaste kylskåpskalla. De håller sig i cirka 14 dagar.

(DN: Anna Bergenström)